Strandstädning - Ren Ostkust

LÄS MER

Visst är det tråkigt när man kommer till stranden eller tar en promenad längs vattnet och stöter på skräp? I appen Ren Ostkust kan du hjälpa till att minska det marina skräpet och oftast har det sitt ursprung från land. Därför går det fint att rapportera områden som inte ligger vid kusten i kartan också.

Ren Ostkust - kartan – så fungerar den!

När du upptäckt ett område med städbehov laddar du ner appen ”Ren Ostkust” via Google Play eller App Store. Du kan också använda dig av Ren Ostkust här på webben genom att trycka på ’Starta e-tjänsten’.

På kartan kan du placera ut olika markeringar beroende på åtgärd. Välj en kategori, skriv några rader i ärendebeskrivningen och bifoga gärna bild så gör du det lättare för andra skräpplockare att få en uppfattning om platsen.

Kategorier

Städat

”Städat” används om du har städat ett område och slängt skräpet. Symbolen för ”Städat” kommer att synas med grön markering i kartan när du skickat in din rapport.

Städbehov

”Städbehov” använder du för att markera ut en plats där det finns ett städbehov. Kategorin används för att uppmärksamma och inspirera frivilliga till en städinsats. Om det är stora objekt som måste hanteras av kommunen bifoga en bild och beskrivning i ärendebeskrivningen. ”Städbehov” symboliseras med röd markering i kartan när du skickat in rapporten.

Planerad städning

”Planerad städning” används när du planerar att städa ett område och vill bjuda in fler frivilliga. ”Planerad städning” symboliseras, när du skickat in rapporten, med blå markering i kartan.

-

Projektet finansieras av Naturvårdsverket och omfattar Kalmar läns kustkommuner, Valdemarsvik och Söderköping. Ren Ostkust har utvecklats ur ett strandstädarprojekt som startade 2012 på Västkusten.